Å bygge hus – hvordan starter du?
I det du bestemmer deg for å bygge hus, har du allerede startet byggeprosessen. For byggingen av et hus starter med drømmen – drømmen om en bolig som er bygget på dine egne ønsker.
Til nå har jeg bygget fire hus og to hytter, og kan med det kalle meg en ringrev i dette spillet. Mine beste tips til hvor du bør starte og hva du bør spørre deg selv om er som følger:
- Hva kan jeg få for boligen jeg allerede har og hva kan jeg regne med av egenkapital etter salget?
- Hvordan er tilstanden på boligmarkedet?
- Hvor kan jeg leve og bo under byggingen av vårt nye hjem?
NB: Har du ikke bolig å selge, må du enten ha tilgjengelig egenkapital eller kausjonist.
Å «shoppe» bank og megler
Steg én er å ta kontakt med banken for å søke lån. Og husk, her trenger du ikke å ta dårlige betingelser eller et nei for et nei. Gå heller i forhandlinger med banken, eller forhør deg med noen andre.
I steg to leter jeg etter den rette megleren for oss og vårt hus. Et av mine beste tips her er å ikke automatisk ta den megleren som gir deg den beste salgstaksten. Ja, jeg skjønner det kan være fristende, men for meg er det viktig at megleren tydelig liker huset vårt. Det er nok enklere å selge noe man liker.
Til syvende og sist kan du aldri vite hva du får for boligen din før du faktisk selger den. For å sikre deg litt ekstra trygghet i denne prosessen er det derfor lurt å bli enig med megleren hva du kan forvente å betale i omkostninger dersom huset ikke blir solgt eller om det selges under takst. Jo mindre kostnader du har knyttet til salg av boligen din, jo mer penger har du i egenkapital til ditt nye hjem.
Bygget for videre salg
Før vi bygget huset vårt her i Ramsdalen hadde vi klart for oss noen av grunnsteinene huset skulle bygges på. Det skulle være vedlikeholdsfritt, ha et fint, urbant og stramt uttrykk, samtidig som det skulle være lunt og funksjonelt.
Selv om jeg og min mann Gunnar er voksne, og våre barn har skapt sine egne hjem, ønsket vi å bygge et hus som også skulle være et godt salgsobjekt for fremtidens boligmarked. Et stort hus tilpasset kun til to voksne er trolig et mindre attraktivt salgsobjekt da det utelukker barnefamilier, som er en veldig stor kjøpegruppe for eneboliger.
Valget av utbygger ble enkelt
Siden vi hadde godt klart for oss hvilket uttrykk og stil vi så for oss for vår nye bolig, var det enkelt å velge utbygger. Valget falt på Urbanhus.
Allerede i første møte med arkitekten begynte vi å arbeide ut fra Gunnar sine skisser som var basert på våre tanker og idéer.
I tillegg hadde vi fått utarbeidet en funksjonsanalyse for vårt behov og våre ønsker for huset. Ved hjelp og råd fra Urbanhus var denne med på å forenkle arbeidet med å ta valg av inn- og utvendige materialer og løsninger.
Men det er selvsagt ikke bare ønsket stil og materialer som staker retning for hvilken utbygger du skal velge. Før du går igang med selve husbyggingen, er det ekstremt mye du skal bli enig med ut bygger om. Da er det godt og trygt å ha en lokal leverandør som er lett tilgjengelig. Selv de små detaljene kan bli til store avgjørelser som kan få konsekvenser for fremtiden.
På den andre siden er det å ta enkelte sjanser når magefølelsen er god, det som gjør husbygging så utrolig spennende.
Råd fra ringreven
Avlutningsvis ønsker jeg å gi deg et emosjonelt råd. Under byggeprosessen og i tiden etter at du har flyttet inn i ditt nye hjem, vil angsten for ikke å klare å sitte med huset komme snikende. I hvert fall for de aller fleste av oss. Når du opplever dette skal du spørre deg selv: Hva er det verste som kan skje? At jeg må selge huset?
Tenk positivt! For alt du vet kan et salg føre til en flott egenkapital som du kan ta med deg inn i ditt neste drømmeprosjekt.
Lyst å lese og se mer av huset til Siv og Gunnar?
- Her kan du også se en kort film som viser det flotte huset både inn- og utvendig. Noen interiørforandringer innvendig og oppgraderinger på tomt utvendig er gjort etter at denne filmen ble laget, men husets fasade og planløsning er helt den samme som når funkishuset ble bygget i 2010.
- Haugesunds Avis:«Årets hjem» fra Ramsdalstunet