Byggeblogg

Gode forberedelser lønner seg

Håndverkerne er snart ferdige med huset ditt. Du har allerede begynt å planlegge innflytningsfesten. Før du skyter champagnekorkene i det nye stuetaket ditt, er det imidlertid en del praktiske forhold du bør få orden på.

Om du selger boligen din før det nye huset ditt står innflytningsklart, er hvor du og dine skal bo under byggeprosessen en av de største knutene du må løse. For vår egen del har vi alltid valgt å selge boligene våre før vi signerer byggekontrakt for nytt hus. Deretter har vi enten leid leilighet eller hus. Da slipper vi å risikere å sitte med to boliger og dobbelt lån i en ubestemt periode

Flytt med system

Start med å pakke ned alt det du ikke trenger i det daglige. Lag et system og merk eskene med hva de inneholder og til hvilket rom de tilhører. Kanskje det tar litt ekstra tid å pakke ned, men jeg kan garantere at du sparer inn denne tiden når du etterhvert skal pakke ut igjen.

En flytteprosess er også verdens beste anledning til å kaste eller gi bort alt det du ikke lenger trenger. For klær og myke ting du skal levere videre eller donere bort, er søppelsekker godt egnet. Igjen, husk merking.

 Forsikringer – disse bør du ha

Huset ditt er normalt forsikret av utbygger i ett år i byggeprosessen. Etter overtakelse må du selv fikse de rette forsikringene. Ofte lønner det seg å samle alle forsikringene hos ett og samme forsikringsselskap.

Forsikringer du bør vurdere:

  • Husforsikring: Dekker normalt skade på både innbo, løsøre og selve bygningene, med hageanlegg. Ofte er også ansvars- og rettshjelpforsikring inkludert.
  • Innboforsikring: Hvis ikke husforsikringen din omfatter innbo, bør du ha en egen forsikring for dette.
  • Eierskifteforsikring: Om det skulle dukke opp vesentlige feil og mangler ved boligen du flytter inn i. Forsikringen dekker selgers ansvar i forhold til avhendingsloven, som beskytter kjøper.
  • Boligkjøpsforsikring: Dekker klager knyttet til alle typer kjøp av ferdig oppført bolig, tilgang til juridisk bistand i inntil fem år etter overtagelse, rådgivning og advokathjelp.
  • Forsikring ved dødsfall, uføre og kritisk sykdom: En forsikring ved død gir dine etterlatte en engangsutbetaling og dermed en tryggere økonomisk fremtid. Forsikring ved uførhet sikrer deg en inntekt hvis du blir syk eller utsatt foren ulykke og må slutte å jobbe. Kritisk sykdom gir deg en engangsutbetaling dersom du skulle bli alvorlig syk

Et stilfullt og ryddig farvel

Uavhengig av når i prosessen du selger boligen din, bør du legge ned et godt stykke arbeid før du skal vise den frem til megler og potensielle kjøpere.

Flikk litt med sparkel og malerkost der det trengs, rydd og vask. Gjør boligen ren og ryddig, og ta gjerne bort overflødige ting og interiør slik at den ikke er full og overmøblert. Det skal oppleves godt å komme inn i boligen din.

Det finnes også egne byråer og eksperter som kan hjelpe deg med styling før visning og salg. Dette blir en ekstra utgiftspost, men kan fort svare seg. Plutselig får du mer enn forventet og litt ekstrakapital før du skal signere byggekontrakt, kjøpe nytt interiør og gå til innkjøp av champagne til din kommende innflytningsfest. Dét kan vel ikke kalles annet enn en svært god investering.

Lyst å lese og se mer av huset til Siv og Gunnar?

•   Her kan du også se en kort filmsom viser det flotte huset både inn- og utvendigNoen interiørforandringer innvendig og oppgraderinger på tomt utvendig er gjort etter at denne filmen ble laget, men husets fasade og planløsning er helt den samme som når funkishuset ble bygget i2010.

•   Haugesunds Avis: «Årets hjem» fra Ramsdalstunet

Neste artikkel Forrige artikkel
Se alle artikler