Byggeblogg

Hvordan realisere sine boligdrømmer?

Jeg husker godt første gang vi kjøpte vår egen bolig. Dette var på det glade 80-tallet, og det eneste valget vi kunne ta selv var hvilken farge det skulle være på kjøkkenskapene. Unge og trendy som vi var, valgte vi selvsagt gult.

Å hoppe i det

Ja, du kan tro det var skummelt! Alle disse nye tingene vi skulle sette oss inn i, og ikke minst, ha kontroll på: Renter, avdrag, regninger, budsjetter… Hadde vi regnet riktig? Hadde vi virkelig kontroll? Kunne vi overleve en smell i markedet og økning i rentene?

Men hva var det verste som kunne skje? Vi var unge og hadde ikke oppspart egenkapital, men vi hadde faste jobber og foreldre som stillet som kausjonister. Skulle alt gå ad undas kunne vi jo bare selge igjen. Kanskje også med fortjeneste. Vi hoppet i det.

En følelse av å ha noe uforløst

Og det gikk jo fint. Endelig fikk vi nøklene til vårt nøkkelferdige hjem. Det var enkelt og deilig med helt nytt hus, men foruten de gule kjøkkenskapene følte vi kanskje at huset manglet litt av «vår sjel». Mens tiden tikket av gårde satt vi igjen med en følelse av å ha noe uforløst.  

Etter noen år ble ønsket om en større og flottere bolig som var «vår» så sterkt, at vi solgte rekkehuset. Vi trengte et hus som var bygget på våre tanker, idéer og drømmer. Og med egenkapitalen vi satt igjen med fra salget av rekkehuset, var ikke disse drømmene lenger svulstige og uoppnåelige.

Solrik og grønn takterrasse med fantastisk utsikt midt i Ramsdalen

Den etterlengtede følelsen

Akkurat som vi hadde trodd og håpet, blomstret følelsen av lykke idet vi første gang steg over dørterskelen til vårt nye hjem. Husbyggingen og prosessen rundt ga meg enormt med mersmak. Såpass at min mann Gunnar og jeg i ettertid av dette klassiske huset har bygget ytterligere to hus og to hytter sammen.

Prisstigningen på boligmarkedet og nedbetaling av gjeld gjorde at kapitalen vår økte i tur og orden ettersom vi bygget og solgte både dette huset og en sveitservilla. Kapital som førte til at vi kunne bygge vårt nåværende funkishus i Ramsdalen. Vi har vel funnet ut at det å bygge hus, for så å selge det etter noen år, er en fantastisk måte å tilegne seg egenkapital på. Og hvem vet, kanskje vi med tid og stunder bygger én gang til?

Dette blogginnlegget fra Siv Elisabeth Munthe Jacobsen er det første i en serie på seks som publiseres på urbanhus.no i tiden fremover. I de neste fem blogginnleggene vil Siv blogge om hele prosessen ved det å bygge hus– hva du bør tenke på fra du ønsker å bygge til du står foran det nye huset ditt med nøkkelen i hånda.

Neste artikkel
Se alle artikler