Reportasjer

Innredning og interiør – hvordan planlegger du?

I dag investerer folk mer enn noen gang både tid og penger på innredning og interiør for å skape hverdagslykke i hjemmene sine.

Innredning og interiør japandi

– Jeg er opptatt av at alle arealer i hjemmet har en funksjon, helst flere. Å effektiviserer arealene, samt optimaliserer bruken av dem, gjerne slik at rommene kan ha løsninger og innhold som sammen legger til rette for ulike typer opplevelser, sier Ailin Stensen i Glimt Interiørarkitekter.

Glimt består av interiørarkitekter som skaper bygg, rom, hjem og omgivelser som betyr noe mer, som inspirerer til trivsel, velvære, produktivitet og begeistring, samtidig som de fremhever ens identitet gjennom innredning og interiør.

– Omgivelsene vi tilbringer tiden vår i, påvirker livene våre hver enste dag. Vår identitet og våre interesser speiles gjerne i vårt interiør, hvor kunst, hobbyer og livsstil fremheves. Et hus er ikke bare et hus, det er hjemmet og den trygge basen hvor løsninger og materialer blir nøye utvalgt for å legge til rette for gode liv sammen med de og det som betyr mest for deg.

– Hever opplevelsen av hjemmet

Mange bruker profesjonell hjelp, som Glimt, for å optimalisere viktige faktorer som lys og lyd i sine hjem. Det finnes mange spennende tekniske løsninger som kan gjøre hverdagen mer behagelig og funksjonell, både praktisk og visuelt.

– Det beste virkemiddelet man kan bruke for å for eksempel skape gode rom er dagslyset. Når en fokuserer på det naturlige lyset, samt utsyn og innsyn tidlig i planleggingsprosessen, vil det heve opplevelsen av hjemmet. Hva gjelder plassering i terreng og solforhold, kan dette skreddersys med profesjonell hjelp under prosessen hvor man tegner et hjem.

Ailin påpeker at det kan oppleves som ekstra luksus når man prioriterer å slippe inn naturlig dagslys i baderom, gangsoner og trapperom.

– Da får man ulike opplevelser av disse arealene i løpet av både dagen og årstidene. Vi i Glimt er bevisste på hvordan sansene våre påvirkes av omgivelsene, og vi innreder med dét i fokus.

Innredning og interiør etter pandemi

Ifølge Ailin er det nå mindre skille mellom arbeid og fritid enn før pandemien, noe som derfor ofte tas med i planleggingen ved utformingen av både planløsninger og ved rominnredning.

Innredning og interiør

– Hjemmekontoret er ikke lenger bare et arbeidsbord på gjesterommet, derfor integreres nå hjemmekontoret og arbeidsstasjonen som en viktigere del av hjemmet enn vi gjorde tidligere.

Hva gjelder møbler og interiør utfordres nå den nordiske stilen i mye større grad av stiler som assosieres med sydligere land i Europa. Massive loungemøbler med organiske former, gjerne i kombinasjon med bord og stoler av stein, glass, stål og skinn.

– Fargene består av en lys palett med mindre kontraster av mørke toner. Fargene skal komme frem gjennom naturlige materialer, som tekstil, skinn og stein. Spesielt stein er nå trendy både på kjøkken og som møbler, men også som effekt på vegger.

– Skal se, føles og oppleves som ekte

På vegger brukes fliser som effekt for å skape spill, gjerne ensfargede fliser med glans, og med spennende fugefarger og ulike former på flisene.

Grønn stue skandinavisk design innreding og interiør

– Tekstilene skal ha grov tekstur. Naturmaterialer som lin og ull er alltid en lekker kombinasjon. Naturlige farger med grove overflater – interiøret skal se, føles og oppleves som ekte, sier Ailin, og oppsummerer:
– I 2023 skal hjemmet både ses og føles bra. Vi tenker på alle elementer i livet vårt når vi skal skape en ny base for oss selv og våre. Jeg anbefaler å invester god tid i planleggingsfasen, da vil både prosessen og resultatet bli av bedre kvalitet – kvaliteter vi ønsker å leve sammen med og omkranset av hver eneste dag.

Interiørtrender for bad

Et liv med pandemi førte til at de fleste nordmenn tilbragte mye mer tid hjemme enn vi ellers ville gjort. Nå er det er flere trender som peker seg ut hva gjelder hvordan vi ønsker å ha det på badet. Fellesnevneren for de fleste trenene er at baderommet nå skal være et rom med harmoni for rekreasjon og velvære – ikke bare være et funksjonelt rom hvor vi styrter kaffen, tar kjappe kattevasker og multitasker for vår egen og andres del.

Mørkt tre: Materialer av og med tre skal nå gjerne ha varme og mørke fargetoner, som for eksempel valnøtt.
Naturelementer: Materialene og fargene på badet kan gjerne være inspirert av elementer fra naturen.
Mer farge: I Norge og Norden har vi i flere tiår gjerne gått for hvite baderom. Flere og flere gjør nå som vi gjorde på 70-tallet: Toaletter, badekar og servanter med matchende farger – moderne detaljer som varer.

Interiørtrender for kjøkken

I 2022 ønsker mange at kjøkkenet skal ha en samlende funksjon hvor det sosiale og nære felleskapet dyrkes. Meget mulig er også denne trenden noe som har gjort seg gjeldene og vokst frem som følger av mye tid i hjemmet under tiltak knytte til pandemien.

Interiørtrend kjøkken

Nordisk stil: Noe som trender for våre kjøkken er store elementer, flater og innslag av tre og lyse farger – nærmest retroaktig, som fremhever holdbarhet og kvalitet, inspirert av det nordiske.
Kjøkkenøy: Vask, kokeplate og vifte integrert i en kjøkkenøy byr gjerne også på muligheter for større lagringsplass.
Fritt for håndtak og knotter: Knotter og håndtak finnes i utallige former, trendene peker imidlertid mot mer knotte- og håndtaksfrie skap og skuffer.

Interiørtrender for stuen

Detaljer med kunstnerisk snitt og håndlagede møbler med autentisk fremtoning. Organiske former og materiell fra naturen. Hjemmene og stuene våre har aldri vært viktigere for oss enn i 2022, og for mange holder det ikke at interiøret ser koselig og innbydende ut – det skal også føles slik.

Myke stuer: Sofaer, stoler og tilbehør som puffer kan gjerne være av ultramyke tekstiler og ha fluffy teksturer. Hvorfor? Det myke får oss til å koble ut og slappe av.
Runde former: En av de heteste sofa-trendene roper minimalistisk, myk og avrundet, og det komfortable sittemøbelet skal gjerne ose eleganse fra alle vinkler.
Årets farge: Pantone har utropt lilla som årets farge for 2022. Den assosieres med mystikk , det fantasifulle, rikdom og det kongelige, og skal få kreativiteten til å blomstre og virke oppløftende på humøret.

Se også våre hus for inspirasjonsbilder til innredning og interiør.

Neste artikkel Forrige artikkel
Se alle artikler