Reportasjer

Arkitekttegnet hus x 2 – på samme tomt

Så og si alle som vil å bygge nytt hus, og som gir oss i Urbanhus oppdraget med å tegne, bygge og realisere boligdrømmen, ønsker seg et arkitekttegnet hus. I 2019 fikk vi besøk av to par som ønsket å bygge to ulike hus, vegg i vegg og på samme tomt.

– Ingen av våre kunder er like, noe som gjør jobben ekstra interessant. I hvert enkelt tilfelle må vi bestrebe å fange opp kundens ønsker og ideer for å lande tegninger på akkurat deres bolig, forteller sivilarkitekt i Urbanhus, Ingebjørg Gjervan.

Hun og vi i Urbanhus er godt vant med en veldig bevisst kundegruppe, som gjerne har klare ideer for innhold og elementer de ønsker inn i boligen. Ofte har de referanser fra Instagram og Pinterest, både på materialvalg og løsninger. Og mange av kundene har selv skissert på plantegninger før de tar kontakt med oss.

Om Ingebjørg skal nevne noen fellestrekk knyttet til ønsker og ideer byggelystne kunder kommer med, nevner hun som følger:

• Stue og kjøkken i ett, gjerne i forbindelse med sørvestlig terrasse
• Egen «foreldrefløy» med soverom, walk in closet og eget bad • Integrert garasje med forbindelse til bolig
• Barnesoverom i forbindelse med TV-stue
• Matbod i tilknytning til kjøkken
• Vaskerom i forbindelse med inngang, gjerne med en biinngang.
• I forhold til materialvalg ønsker de i stor grad vedlikeholdsvennlige materialer utvendig.

Unik arkitekttegnet bolig

Urbanhus tilbyr sine kunder en rekke kataloghus, både for flat og skrå tomt. Ingebjørg kan imidlertid fortelle at de fleste kundene ønsker at hun og våre andre arkitekter tegner deres kommende arkitekttegnede hus helt fra scratch.

– Jeg vil anta vi at i 80 prosent av tilfellene tegner hus fra scratch. Selv om vi sitter på en portefølje med kataloghus, ender ingen av våre boliger med å bli helt like noen av dem da vi i alle tilfeller tilpasser til hver enkelt kunde og den tomten de skal bygge på.

Kundene som kontakter oss i Urbanhus ønsker seg en funkisinspirert og moderne bolig, som altså gjerne skiller seg ut og som man ikke finner et likt eksemplar av, tilpasset deres ønsker og behov.

– De forventer at vi hensyntar deres ønsker. Samtidig håper de på å kunne få gode råd og veiledning på veien til sin drømmebolig. Vår oppgave er også å kunne tilpasse boligen til både tomt, kundens budsjett og øvrige rammer som ligger i planer og lover. Forutsigbarhet er viktig i hele prosessen, det som tegnes av oss skal kunne realiseres i en bolig med forventet kvalitet og innenfor et budsjett som kunden setter føring for før vi starter på byggeprosessen.

To Urbanhus tett i tett

I 2019 ble vi kontaktet av to par som hadde et noe uvanlig ønske: De ønsket å bygge en tomannsbolig hvor hver av boligene hadde sitt individuelle preg og sine ulike innvendige- og utvendige løsninger.

– Den største utfordringen her var å samkjøre individuelle løsninger for hver av de to familiene, med et ønske om helhetlig uttrykk på tomannsboligen og at de to enhetene skulle fungere fint sammen.

De arkitekttegnede boligene skulle ha felles adkomst, men likevel ha skjermet inngangsparti for hver av de to enhetene. Det skulle tilrettelegges for skjermede uteareal mot sørvest, og utnytte lys og utsikt, og samtidig tenke på private soner for hver av enhetene.

Ulike enheter som tomannsbolig

– Dette var et veldig kjekt prosjekt å få jobbe med – heldig med to kjekke familier som visste hva de ville ha, men som samtidig var åpne for forslag og råd.

Sivilarkitekten tror vi fremover vil se mer og mer til denne type oppdrag.

– Av miljøhensyn er dét å tenke fortetting og høyere utnyttelse på tomter inn i tiden. Økonomiaspektet er også avgjørende, da man kan dele mange av utgiftene på to, påpeker Ingebjørg, og legger til:

– Det er lett å tenke at en tomannsbolig kun kan bestå av to like enheter som speiles, kopieres eller settes over hverandre. I dette prosjektet kom det inn to familier med litt ulik tilnærming: Den ene familien ønsket blant annet oppholdsrom i 2 etg. mens den andre familien verdsatte direkte kontakt med hage og dermed ønsket oppholdsrom i 1.etg.

De to boligene, eller tomannsboligen om du vil, i Lunavegen på Solvang i Haugesund rommer totalt 10 personer – 5 i hver. Selv om huset er en tomannsbolig, opplever begge par at de har «eneboligfølelsen». Mye av grunnen er måten de to enhetene ligger i forhold til hverandre – uten innsyn til hverandres boenheter.

Ny fasade – gammel teknikk

En av familiene i Lunavagen kom tidlig i prosessen inn med ønske om å bruke shou sugi ban, på norsk brent tre. Dette er en gammel karboniseringsteknikk som i Japan har blitt brukt i flere hundre år, forteller Ingebjørg.

– Denne karbonisering beskytter treoverflaten og skaffer et helt unikt særpreg og spill i fasaden. I kombinasjon med brent kledning ble det valgt kledning av ceder tre, for å markere innganger og inntrukne felt i fasaden. En fin detalj her er valget av ulike dimensjoner på kledningsbord, som gir ekstra spill.

Innvendig er det i oppholdsrom valgt mye bruk av trefiner og spiler i tak, noe som gir lunhet og varme i rommet.

– Ellers har vi her to familier som vi må berømme for spreke fargevalg både på innvendige overflater og interiør, noe som er med på å gi boligene særpreg. Boligene i Lunavegen er et godt bevis på at hver av enhetene har fått tilpasset ulike løsninger, men helhetlig fungerer i uttrykk og sammenkobling som en tomannsbolig.

Er du interessert å vite mer om Urbanhus og våre funkishus og hytter?

Send oss en melding

Neste artikkel Forrige artikkel
Se alle artikler