Reportasjer

Hva koster det å bygge hus?

hva koster å bygge hus

Ønsker du å bygge en funkisinspirert bolig? Pris på hus og bygging av det varierer selvsagt ut fra hvilke byggevalg du tar og hvilke behov du har. Urbanhus gir her noen gode råd, tips og overslag til deg som ønsker å bygge ny bolig og som lurer på hva det koster å bygge hus.

Hva koster det å bygge hus

Korrekt budsjett

Mange som skal bygge nytt lurer på hva det koster for å bygge hus. Noen synes det er vanskelig å få komplett oversikt over kostnadene det innebærer. Med et grundig utarbeidet budsjett, som tar for seg alt av utgifter knyttet til husbygging, står du bedre rustet både overfor banken som ev. skal gi deg lån, utbygger som faktisk skal reise huset ditt og ikke minst ovenfor nattesøvnen din.  

For å ikke bruke unødvendig tid, og måtte ut med påfølgende ekstrautgifter, kan det være meget smart å involvere din foretrukne husleverandør når du skal sette opp totalbudsjettet for husbyggingen din.  

Hva koster mest ved bygging av et hus, og dermed med i budsjettet?

  • elektrisitet
  • kloakk
  • radonsikring
  • grunnmur 
  • graving 
  • tomt
  • huset
  • kjøkken
  • bad
  • maling

Hvor mange kvm? 

Tall fra byggestart.no viser at gjennomsnittsprisen for å bygge en enebolig i varierer mellom landsdelene, hvor det for eksempel er billigere å bygge på Vestlandet enn på Østlandet.

Pris per kvm ganger boligens totale kvm er ikke et regnestykke som gir deg et helt nøyaktig svar, men det kan gi deg en god indikasjon på hva totalprisen for bygging av ditt drømmehus vil koste. Dette prisoverslagene favner omtrentlig hva du må ut med både for materialer og arbeid, men har ikke medregnet prosjekterende fag som for eksempel arkitekt og rådgivende ingeniører.

Velg underleverandører selv

Urbanhus samarbeider og benytter seg av rekke underleverandører for at ditt hus skal bygges, innredes og oppfylle din boligdrøm til punkt og prikke. Dette er leverandører av høy kvalitet hva gjelder blant annet arbeid og tjenester som maling, interiør, konsulentvirksomhet og annet håndverksarbeid. 

De fleste av våre underleverandører har vi samarbeidet med i mange, mange år. Det er fordi de er dedikerte kvalitetsgarantister. 

På den annen side står du helt fritt til å velge underleverandører av ulike deler av byggingen og realiseringen av ditt nye hus. Egne valg av underleverandører kan også gi positive utslag for totalprisen på ditt nye hus. 

Lei ut

Er kostnadsrammen på det moderne huset eller den klassiske boligen du ønsker å bygge litt for høy, kan dét å tilrettelegge for utleie i ditt kommende hjem være en økonomisk sikkerhet banken setter pris på. 

Inntektene fra utleie er skattefrie om utleiedelens verdi er lavere eller lik verdien på resten av boligen. Å ha en utleiedel kan med andre ord være en svært gunstig løsning for sparing til pensjonstilværelsen, fritidsbolig, reiser eller til barna dine.

Neste artikkel Forrige artikkel
Se alle artikler