Boligvelger

Finn rett hustype for deg

Hus/hytte

Skrå/flat tomt

Med/uten leilighet

Med/uten garasje

Antall soverom

SVART INTERIØR SKAPER MAGISK STEMNING

Faksimile fra Bonytt nr 5 – 2016

Trond Nilsen har en lang fortid til sjøs. Selv om dette har preget hans valg av skipsleia som nærmeste nabo, var ikke valget av interiør like selvsagt.

Tekst Kristin Støle Kalgraff
Foto Lise Bjelland

Fra stuevinduet på Gofarnes på Karmøy kan tidligere styrmann Trond Nilsen følge en av de mest trafikkerte skipstraseer langs norskekysten på nært hold. Og fra sofakroken ser han rett ut på egen brygge. Han har valgt plasseringen av hjemmet med omhu.

Kjøkkenet har et rent og maskulint uttrykk, det svarte drar det definitivt mot en maskulin retning. Impulsen til å innrede lyst og sommerlig streifet han så vidt, men han valgte annerledes. Med en sikker sans for detaljer og med et ønske om å ha et rent uttrykk, har han skapt en gjennomført bolig over tre etasjer. Preget av nordisk eleganse og en solid dose maskulinitet.

Beksvart valg

Nilsen bor i en nybygd enebolig i rekke. Dette er et ferdighus fra Urbanhus, men det er gjort et par særegne valg for akkurat hans hjem.

Den grunnleggende material – og fargepaletten skaper særpreget i boligen. Mens de store vinduene gjør at huset virker alt annet enn dystert.

Ved kjøkkenet er det spiseplass til seks og god plass til å utvide bordet. Speilet spiller en viktig rolle for lys og romfølelse.

Det svarte er kombinert med enkelte duse innslag. Store vindusflater mot sjøen gir rikelig med lys, så leiligheten oppleves som alt annet enn dyster.

Interiøret er gjennomgående holdt i kalde og mørke farger, kombinert med lyse tak og varme treslag. Naturlig eik i gulvet sammen med eikespilene i kuben som deler kjøkken og stue, er en lun kontrast til den kullsvarte kjøkkeninnredningen og de svarte veggene.

Resultatet er kommet av inngående diskusjoner med interiørkonsulentene Ann Kristin Iversen og Ailin Stensen fra interiørfirmaet Indesign.

“Det er ganske vågalt å gå for et helsvart interiør om jeg skal si det selv,” innrømmer Trond. “Jeg var redd for at det skulle virke kaldt og ukoselig, men nå slår det meg hvor varmt og lunt det er blitt.” 

Røffe lamper over kjøkkenbenken, eksklusive hvitevarer og benkeplate i stål forteller om preget eieren har ønsket i hjemmet sitt.

“Prosessen var en spennende reise fra et standard prosjekt som jeg likte godt, til et resultat der mine ideer fikk hjelp til å fly,” forteller Trond.

Doble utsikter

I stuen i første etasje er deler av den ene veggen dekket av et stort speil fra gulv til tak. Dermed får Trond og gjestene hans utsikt til fjorden fra flere vinkler.

“Jeg ble oppmerksom på hvilken effekt et heldekkende speil kan ha etter en jobbreise i Brasil, og endte opp med å gjøre det samme hjemme,” forteller Trond.

Eneboligene på rekke i Karmøy kommune har fronten vendt ut mot skipsleia. De har dessuten båtplass rett utenfor stuevinduene.

Takterrassen i plan med tredje etasje har utsikt slik at man kan registrere skipsfarten både nordover og sørover, og er samtidig skjermet mot vinden av husvegger på begge sider.

I pent vestlandsvær er det her Trond foretrekker å tilbringe tiden hjemme. Her har han innredet med et rommelig spisebord og sofagruppe. Ikke i svart, men i hvitt.

“Dette er blitt en av favorittplassene i huset,” smiler Trond Nilsen.