Reportasjer

Svart magi

Med jobb innen shipping og en fortid til sjøs, var det naturlig for Trond Nilsen å velge skipsleia som nærmeste nabo. Men at han skulle velge
et nesten gjennomført svart interiør – det var ikke like selvsagt.

Tekst: Kristin Støle Kalgraff •  Foto: Lise Bjelland • Bonytt

Kjøkkenet har et rent og maskulint uttrykk, det svarte drar det definitivt i en maskulin retning.
Kjøkkeninnredningen er fra Svane. Artemide-lampene gjør jobben over kjøkkenbenken, og er både praktiske og estetiske. Hvitevarene er fra Gaggenau. Legg merke til lyset fra kuben som kastes opp mot taket.

Fra stuevinduet på Gofarnes på Karmøy kan Trond Nilsen følge
en av de mest trafikkerte skipstraseer langs norskekysten på nært hold, og fra sofakroken ser han rett ut på egen brygge. Impulsen til å innrede lyst og
sommerlig streifet han så vidt, men han valgte annerledes. Med en sikker sans for detaljer og med et ønske om å ha et rent uttrykk, har han skapt en gjennomført bolig over tre etasjer, preget av nordisk eleganse og en solid dose maskulinitet.

Den grunnleggende material- og fargepaletten skaper særpreget i boligen. store vinduer gjør at ferdighuset virker alt annet enn dystert.

Den opprinnelige planløsningen i det nye huset ble utfordret, det ble blant annet bygget
en egenkomponert kube/romdeler med spiler i eik. Mot kjøkkenet rommer den hvitevarer, mens stuesiden har plass til tv og en stereobenk fra Montana.

Hvem? Trond Nilsen, tidligere styrmann, jobber nå innen shipping.

Hva? En nybygd enebolig i rekke, som går over tre etasjer. Huset
er et ferdighus fra Urbanhus, men det er gjort noen særegne valg for dette hjemmet.

Hvor? Huset ligger helt i sjøkanten på Gofarnes på Karmøy.

Ved kjøkkenet er det spiseplass til seks og god plass til å utvide bordet. Spisebordet er fra
Slettvoll, stolene Softshell Chair, design Ronan & Erwan Bouroullec, er kjøpt på Vitra.
I allrommet som rommer kjøkken og stue, har Trond lykkes med å skape soner.
Legg merke til speilet og hvordan dette påvirker rommet.

Beksvart valg
Interiøret er gjennomgående holdt i kalde og mørke farger, kombinert med lyse tak og varme treslag. Eikespilene i kuben som deler kjøkken og stue er en lun kontrast til den kullsvarte kjøkkeninnredningen og de svarte veggene.

Resultatet er kommet av inngående diskusjoner med interiørkonsulentene Ann Kristin Iversen og Ailin Stensen fra firmaet Indesign.
«Prosessen var en spennende reise fra et standard prosjekt som jeg likte
godt, til et resultat der mine ideer fikk hjelp til å fly.»

Fra sofaen ser Trond rett ut på en av de travleste skipstraseene langs norskekysten, og på egen båtplass rett utenfor stuevinduet. Sofagruppen er fra Slettvoll.

– Det er ganske vågalt å gå for et helsvart interiør, om jeg skal si det selv, innrømmer Trond.
– Jeg var redd for at det skulle virke kaldt og ukoselig, men nå slår det meg
hvor varmt og lunt det er blitt her. Røffe lamper over kjøkkenbenken, eksklusive hvitevarer og benkeplate i stål forteller om hvilket preg eieren har ønsket i hjemmet sitt.
– Prosessen var en spennende reise fra et standard prosjekt som jeg likte godt, til et resultat der mine ideer fikk hjelp til å fly, forteller Trond.

Det svarte er kombinert med enkelte duse innslag, sånn som denne kommoden fra Montana. Det er valgt Montana reolsystemer i entré, stue, på bad og på soverommet. Store vindusflater mot sjøen gir rikelig med lys, sånn at leiligheten oppleves som alt annet enn dyster.
På badet er det også valgt hyllesystemer fra Montana. Ikke bare ser det fint ut, det gode systemet gjør det også enkelt å holde orden.
«Dette er blitt en av favorittplassene i huset.»

Doble utsikter
I stuen i første etasje er deler av den ene veggen dekket av et stort speil fra gulv til tak. Dermed får Trond og gjestene hans utsikt til fjorden fra flere vinkler.
– Jeg ble oppmerksom på hvilken effekt et heldekkende speil kan ha etter en jobbreise i Brasil, og endte opp med å gjøre det samme hjemme, forteller Trond. Takterrassen i plan med tredje etasje har utsikt så en kan registrere skipsfarten både nordover og sørover, og er samtidig skjermet mot vinden av husvegger på begge sider. I pent vestlandsvær er det her Trond foretrekker å tilbringe tiden hjemme. Her har han innredet med et rommelig spisebord og sofagruppe. Ikke i svart, men i hvitt.
– Dette er blitt en av favorittplassene i huset, sier Trond Nilsen.

Fra takterrassen, godt skjermet mot vinden, har Trond utsikt både nordover og sørover. Når været er fint, er det her Trond foretrekker å være. Gulvet er i Kebony. Rundt spisebordet står seks stoler designet av Verner Panton. Legg merke til hvordan terrassen har ulike soner.

Eneboligene på rekke i Karmøy kommune har fronten vendt ut mot skipsleia. De har dessuten båtplass rett utenfor stuevinduene.
Se alle artikler